Στην Ταραγόνα της Ισπανίας ταξίδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Θουρίας και του Επαγγελματικού Λυκείου Μεσσήνης, όπου συνεργάστηκαν για 7 ημέρες με 4 σχολεία από την Ισπανία και την Ιταλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος "Erasmus+ "ArchaeoSchool for the Future: a sustainability approach"", στο οποίο συμμετέχουν.
Η εβδομάδα αυτή αποτέλεσε ένα διαφορετικό μάθημα για τους Μεσσήνιους μαθητές, καθώς ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό, τη γλώσσα, το εκπαιδευτικό σύστημα και την καθημερινότητα των Καταλανών συμμαθητών τους, στων οποίων τις οικογένειες φιλοξενήθηκαν. Η διαμονή στην Ισπανία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των μαθητών με εισήγηση στο Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ενωσης Εκπαιδευτών-Εκπαιδευτικών (World FATE Conference 2016) στη Βαρκελώνη, το Σάββατο 23 Απριλίου.
Η παρουσία της αντιπροσωπείας των Μεσσήνιων μαθητών ήταν εξαιρετική και οι ίδιοι παρουσίασαν μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, που υλοποίησαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά με τους συμμαθητές τους στο Γυμνάσιο Θουρίας και στο ΕΠΑΛ Μεσσήνης, που σκοπό είχαν οι μαθητές να μελετήσουν διαθεματικά τον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να αποκτήσουν νέα γνώση ικανή να υποστηρίξουν τις αρχές αειφορίας στους αρχαιολογικούς χώρους και τη συνεισφορά τους στην οικονομική ζωή της περιοχής τους. Επίσης παρουσίασαν τρισδιάστατη εικονική ανακατασκευή του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης μέσω της ειδικής πλατφόρμας EdMondo, αλλά και τα αποτελέσματα δημιουργίας μιας κοινωνίας γνώσης στηριγμένης στη θεωρία του Γνωστικού Δομητισμού, μέσω συγκεκριμένης διαδικτυακής πλατφόρμας (Κnowledge Forum 5).
Από το Γυμνάσιο Θουρίας συμμετείχαν οι μαθήτριες: Σταυρούλα - Ελίνα Κουλοπούλου, Αναστασία Μουσενίκα, Βασιλική Παπακωνσταντίνου, Μαρία Περρωτή, Σταυρούλα Ρουσοπούλου, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους Μαρίας Μπαλάσκα, Αναστάσιου Ντυμένου, Μαρίας Πολυχρονοπούλου, Δημητρίου Τσιμικλή, καθώς και της διευθύντριας του Γυμνασίου Παναγιωτίτσας Ανδρεάκου.
Από το ΕΠΑΛ Μεσσήνης συμμετείχαν οι μαθητές: Ντιάνα Βασίλεβα, Γεωργία Βασιλοπούλου, Ιωάννα Διακουμή, Νικόλαος Πετρόπουλος, Αθανάσιος Φράγκος, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Ευθαλίας Παντόστη, Γεωργίου Κουτσόπουλου, Αννας Κλείδωνα και Σταυρούλας Τσερπέ.
Την ειδική συνεδρία παρουσίασης των μαθητών συντόνισαν ο Πέτρος Θέμελης διευθυντής ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, η Λουίζα Αναστοπούλου σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η Ιωάννα Ραβάνη από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, που είναι ο συντονιστής του συγκεκριμένου έργου "Erasmus+". Από τη μεριά της Ελλάδας, στη συνεδρία επίσης συμμετείχαν οι Μαρία Τσουλάκου και Κατερίνα Τζαμουράνη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (εταίρος στο πρόγραμμα).